COCKTAILS

Vijf top tips om thuis de beste cocktails te maken

Een Mohito, Pornstar Martini, Margarita, Gin Tonic of Pina Colada…. Ben jij ook zo gek op cocktails? De kleurrijke drankjes met hun overweldigende smaken doen het goed op feestjes en borrels.

Heb je eens geen zin om de deur uit te gaan, maar wil je je eigen cocktailparty houden? In dat geval zijn wij je graag van dienst met vijf top tips om van de beste cocktails te genieten die in eigen keuken vers zijn gemaakt.

1. Houd je aan de voorgeschreven hoeveelheden

Heb je het recept voor een overheerlijke pasta gevonden? In plaats van de twee knoflookteentjes die vermeld staan, gebruik je liever niet het driedubbele. Daarmee raakt het hele gerecht uit balans. Net als het koken van een gerecht doe je ook het maken van cocktails met beleid. Hoe gek je ook bent op gin, limonadesiroop of sprankelend bronwater, houd je aan de voorgeschreven hoeveelheden om te voorkomen dat je de fout ingaat. Dit geldt vooral wanneer het de drank betreft.

2. Zorg voor een goede voorbereiding

cocktail makenEen goede voorbereiding is het halve werk. Als het spreekwoord ergens voor opgaat, is het wel voor het maken van cocktails. Of je nu gasten verwacht of gewoon een lekker drankje voor jezelf wilt maken, sommige dingen kun je het beste al vooraf doen. Denk bijvoorbeeld aan het bereiden van een siroop. Dat scheelt je tijdens het eigenlijke cocktails maken een hoop tijd en gedoe.

Zet ook de glazen vast klaar en maak voldoende ruimte op je aanrecht.

3. Proef je cocktails

Net zoals het een goede kok betaamt, proeft ook een barman of -vrouw regelmatig zijn of haar cocktails. Ga je thuis aan de slag, dan is dat net zo belangrijk. Wanneer je de ingrediënten bij elkaar in de cocktailshaker doet, houd je al een eerste proefmoment. Het zal je echter verbazen hoe anders de smaak na het shaken kan zijn! Experimenteer vooral totdat je de volgens jou ultieme smaak vindt.

4. Koop een goede cocktailset

Proef je cocktailsVoor een smoothie heb je een blender nodig en voor een appeltaart een oven. Ook voor je cocktails heb je enkele gereedschappen nodig, wil je van je creatieve uitspattingen een succes maken. Zorg er dus voor dat je een goede cocktailset in huis haalt. Deze hoort een cocktailshaker, een jigger, een zeefje, een barlepel en een stamper te bevatten. Overigens is het ook handig om over een blender te beschikken.

Maak je graag cocktails voor grotere groepen? Dan is het raadzaam om twee cocktailsets te hebben, zodat je niet constant je gereedschappen hoeft af te wassen.

5. Besteed aandacht aan de garnering van je cocktails

Tot slot: de beste cocktails zijn niet de cocktails die alleen het lekkerst smaken, maar de cocktails die eveneens op een mooie manier geserveerd worden. Hoe jijzelf en je gasten de cocktail uiteindelijk ervaren, is namelijk afhankelijk van verschillende zintuigen. Smaak is er daar slechts één van. Ook het oog wil wat! Denk bijvoorbeeld aan een takje munt, een schijfje sinaasappel, ijsblokjes met een eetbaar bloemetje of een vruchtje erin, een suikerrandje en andere dingen. Je gasten zullen betoverd raken!