De gevaren van een te hoge bloeddruk en hoe dit te vermijden!

Een te hoge bloeddruk is, dat vrij algemeen bekend, behoorlijk gevaarlijk. Maar wat maakt een hoge bloeddruk zo link? Waardoor wordt een te hoge bloeddruk zoals veroorzaakt? En wat kun je allemaal doen om het risico op een verhoging van je bloeddruk te voorkomen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een te hoge bloeddruk.

Het belangrijkste gevaar van een hoge bloeddruk: schade aan je bloedvaten

een hoge bloeddrukZonder twijfel het grootste gevaar dat een te hoge bloeddruk met zich meebrengt, is dat er een grote kans is op beschadigingen aan je bloedvaten. Door een hoge bloeddruk komt er veel druk te staan op je bloedvatenstelsel en kunnen er barstjes in je bloedvaten ontstaan. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een hartinfarct, een hartaanval, hartfalen of interne bloedingen en de dood tot gevolg hebben. Ook kan een te hoge bloeddruk ertoe leiden dat er schade ontstaat aan je organen, zoals je lever of je nieren.
Ten slotte is het nare van een hoge bloeddruk dat je je hierdoor onrustig, geprikkeld of juist moe en lusteloos van kunt worden. Al met al zijn er dus redenen genoeg om een verhoogde bloeddruk serieus te nemen en daar iets aan te doen.

te hoge bloeddrukOorzaken van een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan diverse oorzaken hebben. Twee veel voorkomende oorzaken zijn roken, zeker als er zwaar wordt gerookt, en overgewicht. Ook de grote hoeveelheid zout die vandaag de dag in ons voedsel zit is een belangrijke veroorzaker van een te hoge bloeddruk. Alcoholgebruik is ook een aanjager die kan leiden tot een verhoogde bloeddruk Verder blijkt in de praktijk dat mensen die onvoldoende beweging krijgen een verhoogd risico op een hoge bloeddruk lopen. En ten slotte speelt langdurige stress een prominente rol bij een te hoge bloeddruk.

Hoe weet je of je een verhoogde bloeddruk hebt? De belangrijkste symptomen

Wie last heeft van een verhoogde of te hoge bloeddruk, kan dat op diverse manieren merken. Maar let op: meestal merk je er niks van als je last hebt van een verhoogde bloeddruk. Maar er zijn ook signalen die op een te hoge bloeddruk kunnen duiden. De belangrijkste zijn moeheid, rusteloosheid, hoofdpijn, terwijl ook kortademigheid en misselijkheid kunnen voorkomen.

dokter bloeddruk meten

Hoe kun je een hoge bloeddruk voorkomen & vermijden?

Gelukkig zijn er diverse maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je bloeddruk te hoog wordt. Als je een roker bent, is het belangrijk om snel met die slechte gewoonte te stoppen. Let verder op je voedingspatroon: zorg dat je een dieet volgt waarbij de zoutinname wordt beperkt, je minder vetten binnen krijgt en de hoeveelheid koolhydraten wordt beperkt. Hierdoor zul je gewicht verliezen en verklein je de kans op een hoge bloeddruk aanzienlijk! Door een beter voedingspatroon na te volgen én tegelijk meer te bewegen, wordt het effect nog groter. Ten slotte kun je, als de genoemde maatregelen onvoldoende werken, kiezen voor het gebruik van medicatie. Uiteraard gebeurt dit op voorschrift van je huisarts of via een diëtist. Succes en maak je vooral niet te druk!