Nieuwe hobby: koffietasting. Hoe begin je eraan & wat heb je nodig?

Misschien drink je elke dag koffie zonder erbij na te denken. Nog complexer dan wijn, heeft koffie een ongelooflijk scala aan proefnotities en nuances ontwikkeld door: waar het wordt gekweekt, hoe het wordt verwerkt en geroosterd. Hier een paar snelle tips om je te helpen van een gemiddelde drinker naar een heuse hipster status te gaan.

koffietasting

1. Begin met je neus

Vanaf het moment dat je vers gebrande koffie maalt, zal het koffiearoma de toon zetten voor je smaakpapillen. Zet je neus op de grond en adem in, dit zal je smaakpapillen prikkelen en je een gevoel geven voor de tonen en het aroma dat je ervaart.

2. Laat je koffietijd afkoelen

koffie proevenHet eerste dat we iedereen die koffie proeft, vertellen, is de koffie 2-4 minuten laten afkoelen. Je bent een mens dat is gebouwd om te overleven. Als je een gloeiend hete drank probeert te proeven, zal je lichaam je beschermen door je zintuigen uit te schakelen en ervoor te zorgen dat je hersenen het ‘gevaar’ oppikken. Eenmaal afgekoeld, zul je versteld staan ​​van de symfonie van proefnotities en het aroma dat je kopje koffie kan produceren.

3. Slurp!

Ja, we geven je toestemming om je koffie te slurpen. Door te slurpen kan je hele gehemelte de koffie ervaren. Je smaakpapillen zullen een idee krijgen van het smaakprofiel. Je krijgt een idee hoe zwaar of dun de koffie op je tong aanvoelt. Je krijgt een idee van hoe de koffie smaakt tijdens het binnenkomen en hoe hij eindigt. Koffieproeven zal je ogen openen voor de verscheidenheid en het aanbod van geweldige braadstukken van boer tot kopje. Er zijn zoveel verschillende soorten koffiebonen, en er valt heel erg veel te leren!

koffietasting foto

Een paar andere suggesties om uw smaakpapillen te verbreden:

  • Onthoud dat elke beker je iets te leren heeft.
  • Open je neus; het is net zo essentieel om koffie te ruiken als je tong.
  • Drink minder, proef meer en ga voor afwisseling.
  • Slurpen belucht de koffie en helpt bij het proeven.
  • Sluit je ogen.
  • Probeer geen espressodranken te proeven totdat je klaar bent.
  • Open de volgende keer dat je op een boerenmarkt bent je neus en leer jezelf hoe fruit, bloemen, kruiden en andere items ruiken.
  • Wacht met het lezen van de proefnotities totdat je je eigen smaak hebt geïdentificeerd, en vergelijk dan.

Koffie kan verbazingwekkend complex zijn, dus neem de tijd om te leren wat je lekker vindt en weet dat je eigen smaak in de loop van de tijd zal evolueren. Zo kan het dus voorkomen dat je een aantal jaar gek bent op een bepaald type koffie, maar door goed te proeven je toch ineens kunt overstappen naar een ander type.